Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Ananas - 3 powody, dla których warto go wprowadzić do swojej diety

Ananas jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej wybieranych owoców tropikalnych. Jest on słodki, pyszny i orzeźwiający, jednak prócz tego wykazuje wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka powodów, dla których warto wprowadzić ananasa do codziennego menu.

Ananas - 3 powody, dla których warto go wprowadzić do swojej diety
źródło: flickr.com

Źródło witaminy C

Jeden kubek ananasa dostarcza ponad 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Jedną z najbardziej znanych funkcji witaminy C jest wspomaganie odporności organizmu, jednak nie jest to jej jedyna funkcja. Witamina C uczestniczy we wzroście i naprawie komórek naszego ciała. Działa jako antyoksydant, który chroni komórki przed starzeniem się oraz chorobami takimi jak nowotwory oraz choroby serca. Ostatnie przesłanki mówią również o tym, że witamina C może wpływać na obwód talii: w jednym z badań zauważono, że osoby ćwiczące, które nie dostarczały wystarczającej ilości witaminy C, spalały o 25% kalorii mniej niż osoby, które dostarczały odpowiednią ilość tego składnika oraz zauważono, że zbyt niski poziom witaminy C we krwi był powiązany z większą zawartością tkanki tłuszczowej oraz obwodem talii.

Wsparcie dla zdrowej skóry

Ananas jest bogaty w mangan – spożycie jednego kubka pokrywa ponad 75% zalecanej dawki na dzień. Ten składnik mineralny, razem z witaminą C, odgrywa znacząca rolę w budowie kolagenu – strukturalnego składnika skóry, który odpowiedzialny jest za elastyczność skóry i występowanie zmarszczek. Mangan pełni również rolę antyoksydantu, który chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV, dlatego warto wprowadzić ananasa do swojej diety w okresie letnim.

Poprawa trawienia

Większość osób na pewno słyszała o tym, że dodanie świeżego ananasa do deseru w którym wykorzystywana jest żelatyna, nie jest dobrym pomysłem. Wynika to z tego, że ananas zawiera enzym broleminę. Enzym ten rozkłada żelatynę, a dokładniej białka, z których się składa, dlatego galaretka z dodatkiem ananasa nie zostanie w formie stałej. Z drugiej strony obecność broleminy jest pożądana w marynatach mięsnych, gdzie rozkład białek jest korzystny.

Zjedzenie ananasa razem z posiłkiem zawierającym białka, może pomóc w ich strawieniu (działanie broleminy), potencjalnie zmniejszając wzdęcia i niestrawność. Dodatkowo błonnik występujący w ananasie pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit oraz zapobiega zaparciom.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.