Wiele osób zna piękne, czerwone kwiaty tej rośliny, która pochodzi z Afryki Północnej i Azji Południowo-Wschodniej. Ludzie na całym świecie używają różnych części hibiskusa - zarówno do celów medycznych oraz jako pożywienie, w tym jako herbata.
Korzyści zdrowotne
W przeszłości herbata z hibiskusa stosowana była w krajach afrykańskich w celu obniżenia temperatury ciała, leczenia chorób serca oraz łagodzenia bólu gardła. Z kolei w Iranie służyła do leczenia wysokiego ciśnienia krwi. Ostatnie badania wykazały możliwą rolę hibiskusa w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu.
Herbata z hibiskusa a ciśnienie krwi
Badanie opublikowane w 2010 roku w czasopiśmie Journal of Nutrition wykazało, że spożywanie herbaty z hibiskusa było związane z niższym ciśnieniem krwi w grupie ryzyka osób o wysokim i średnim ciśnieniu krwi. Uczestnicy badania spożywali trzy porcje herbaty z hibiskusa (1 porcja = ok. 250ml) lub trzy porcje napoju placebo dziennie, przez okres 6 tygodni. Osoby, które piły herbatę z hibiskusa miały zauważalnie mniejsze spoczynkowe ciśnienie krwi w porównaniu do osób, które otrzymywały napój placebo.
Metaanaliza opublikowana w 2015 roku również wykazała, że picie herbaty z hibiskusa znacząco obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi. Potrzebne są jednak dalsze badania w celu potwierdzenia wyników.
Herbata z hibiskusa a poziom cholesterolu
W badaniu opublikowanym w 2011 roku porównano wpływ spożycia herbaty z hibiskusa oraz herbaty czarnej na poziom cholesterolu. 90 osób z wysokim ciśnieniem krwi spożywało przez 15 dni, dwa razy dziennie, herbatę z hibiskusa lub herbatę czarną. Po 30 dniach w obu grupach nie zauważono istotnych różnic w poziomie cholesterolu LDL. Jednakże w obu przypadkach zauważono znaczący wzrost cholesterolu całkowitego oraz frakcji HDL.
Z kolei w innych badaniach opublikowanych w 2013 roku, nie wykazano znaczącego wpływu spożycia herbaty z hibiskusa na obniżenie poziomu cholesterolu.
Inne badania, w tym przegląd badań klinicznych z 2014 roku, wykazały, że spożywanie herbaty z hibiskusa lub jego ekstraktu wpływa na wzrost poziomu cholesterolu HDL i zmniejszenie poziomu frakcji LDL i trójglicerydów.
Potrzebne są jednak dalsze badania, o lepszej jakości, które pomogą w określeniu wpływu spożycia hibiskusa na poziom cholesterolu.
Herbata z hibiskusa – skutki uboczne i zagrożenia
Przegląd badań opublikowany w 2013 roku wykazał, że wysokie spożycie ekstraktu z hibiskusa może powodować uszkodzenie wątroby. W tym samym przeglądzie stwierdzono, że ekstrakt z hibiskusa może wchodzić w interakcje z lekami, a dokładniej paracetamolem.
Według innych źródeł spożycie hibiskusa nie jest bezpieczne dla osób, które spożywają lek na malarię (chlorochina). Hibiskus może obniżyć skuteczność działania leku.
Osoby z cukrzycą lub biorące leki na ciśnienie krwi, powinny kontrolować poziom cukru i ciśnienie podczas spożywania hibiskusa. Wynika to z tego, że hibiskus może zmniejszyć poziom cukru we krwi lub zmniejszyć ciśnienie krwi. Z kolei kobiety w ciąży nie powinny pić herbaty z hibiskusa.
Picie herbaty z hibiskusa w umiarkowanych ilościach uważane jest za bezpieczne, jednakże niektóre produkty (np. suplementy zawierające ekstrakt z hibiskusa) powinny być stosowane ostrożnie, ze względu na obecność innych substancji w tych produktach.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl